

activitat 1
Descobrim el castell
objectius
L’objectiu principal d’aquesta activitat és detectar els coneixements previs dels infants amb relació als castells. Alhora, però, treballarem altres aspectes, com per exemple: saber-se situar gràcies al suport d’un mapa i saber treballar cooperativament, entre d’altres.
competencies
Pel que fa a les competències creiem que en aquesta activitat en concret es treballa l'àmbit de coneixement del medi, la dimensió del món actual i la competència 3; interpretar l'espai a partir dels elements del territori i de les seves representacions per situar-s'hi i desplaçar-s'hi
Així i tot també creiem convenient comentar que es comencen a introduir (no treballar) aquestes dues competències:
Competència 2. Interpretar el present a partir de l'anàlisi dels canvis i continuïtats al llarg del temps, per comprendre la societat en què vivim.
Competència 1. Plantejar-se preguntes sobre el medi, utilitzar estratègies de cerca de dades i analitzar resultats per trobar respostes.
descripció
Per dur a terme l’activitat d’idees prèvies, farem una excursió al castell de Montesquiu.
Un cop allà, dividirem als infants en 6 grups i els donarem un mapa de la zona (vegeu a MATERIAL), a través d’aquest mapa cada grup haurà de trobar un paper amagat amb una pregunta, però no serà tan fàcil com sembla.
En aquest mapa, hi ha dibuixades unes figures de colors. A cada grup se li assignarà una de les figures. Els infants han d’interpretar el mapa, situar-se i buscar la figura que se’ls ha assignat. El dibuix de les figures de colors dins el mapa indiquen la zona en la qual han de començar a buscar, però un cop hi siguin, trobaran les mateixes figures però aquest cop reals.
Al costat de les figures de colors, hi haurà una cartolina en la qual hi haurà escrita una pista que els ajudarà a trobar la pregunta amagada.
Quan cada grup trobi la seva corresponent pregunta, caldrà que es reuneixin tots al punt de partida (on prèviament les mestres havien explicat l’activitat). Allà es reuniran tots els alumnes de 3r i compartiran les preguntes amagades que han trobat. N’hi haurà sis, i són les següents:
-
Sabeu què és un castell?
-
Quan creieu que es va construir?
-
Per quin motiu creieu que es va construir?
-
Qui creieu que ho va construir?
-
Com creieu que construïen els castells?
-
Coneixeu algun altre castell? Creieu que és l’únic que existeix?
Caldrà que els infants reflexionin, parlin i comparteixin tot allò que saben i que volen saber sobre els castells. Sempre és positiu si a través d’aquestes preguntes en sorgeixen més, perquè això ens indica que els infants tenen ganes d’aprendre.
No cal que els infants sàpiguen respondre totes les preguntes, ja que aquesta activitat serveix simplement perquè les mestres (i els mateixos alumnes) puguin fer una avaluació inicial i puguin saber què cal treballar amb més deteniment amb els infants, quins són els seus interessos i cap a on es vol enfocar el treball posterior.
matErial


Veieu les roques d'allà al costat? Potser si n'aixequeu alguna deixaré d'estar amagat.

Sempre estic al mig, però no em trobareu si aneu amb el cap baix.

Sempre veig els peus de la gent atabalada, que pugen i baixen per la graonada.
Camuflada m'agrada estar, vigileu bé per on trepitgeu, no vull prendre mal.


Veus els arbres? En aquesta direcció em pots trobar, si vols una altra pista pensa que hi ha pocs llocs on em puc amagar!

Sóc petit i no puc saltar, és per això que a l'arbre més petit em trobaràs.